In Nochpa Shoft

2021.10.16

Elfeledett Mesterségek: csuhé/vonószék/Dédi Konyhája 


Van-e nagyobb élvezet egy kisgyerek számára, mint a konyhában együtt gyürkészni, sodorni a nudli tésztáját Marica nénivel? Milyen jó is tapicskolni a lisztben, és nézni ahogy egyre ügyesebben formálódnak a hosszúkás tésztahurkák, amiből kifő a bucinudli, amire jó adag porcukros mák kerül. Na és persze belakmározni a saját magunk készítette nudliból.
Ez ám az élvezet! Legalábbis ez tükröződött a kis alkalmi kukták szemében.
Ebéd után pedig hazáig lehetett röptetni az Ildával készített csuhé madárkákat.
Jut eszembe, tudtátok azt, hogy régen olyan sok mákot ültettek Lókúton, hogy a faluba vezető út mellett színes csíkos szövetnek tűntek a kertek pászmái? Lókúton nem csak a tésztára és a süteménybe került mák, hanem a nudlira és a szilvásgombócra is bőven szórtak belőle. Ma már kevesen ültetnek mákot. A múltkor az is kiderült csutkababa készítése közbent, hogy a gyerekek közül néhányan nem is ismerték a mákgubót, ezért Márta néni hozni fog majd bontatlan, apró mákszemekkel teli gubókat.