de-In Nochpa Shoft
Malacunk lesz
Az Elfeledett mesterségek sorozatban a böllér feladatával ismerkedünk, Dédi konyhájában pedig a disznóvágás ételsorának elkészítését tanuljuk közösen tapasztalt lókútiak vezetésével.
Ha még soha nem jártál disznóvágáson-azért,
ha jártál, és fel szeretnéd idézni-azért.
Nem csak azért, hogy a gyerekeink ne higgyék azt, hogy a husi az a boltok polcain terem, hanem azért is,
- hogy megmutassuk nekik a régi disznóölések szokásait, hogy végig követhessük egy már-már elfeledett mesterség, a böllér munkáját,
- hogy mindnyájan részt vegyünk benne
- na és persze, hogy mindnyájan megkóstolhassuk az igazi disznótor ízeit, mert a frissen vágottból készült étel semmihez sem fogható.
Feladat pedig lesz bőven. Ahogy nagymamáéknál szokták, jut nagytól az egészen kicsiig.
Szükségünk lesz erős férfikezekre a hajnali vágáshoz, sátorállításhoz, míg mások hagymát, zöldséget hámoznak, darálnak, kevernek, gyúrnak, sütnek, kínálnak...
És mit eszünk?
Reggeli: sült máj
Ebéd: orja leves gazdagon
Uzsonna: hurka, kolbász, töpörtyű sültkrumplival
forraltbor, tea
Lókútiaknak mindez ingyenes (ételjegyeket bedobjuk a háztartásokba), meghívott vendégek, barátok támogatói jegyet vásárolhatnak.
Kérjük, hogy egy kis süteményt, savanyúságot, esetleg jó kis pálinkát hozzatok magatokkal!
Ha még soha nem jártál disznóvágáson-azért,
ha jártál, és fel szeretnéd idézni-azért.